Smed
Som smed är man formgivare och arbetar med konsthantverk. Smederna tillverkar bl. a ljuskronor, grindar, skulpturer eller inredningsdetaljer mm. Konstsmeden arbetar i en smedja huvudsakligen med järn som värms i en ässja och som smids till sin rätta form på städ eller i maskinhammare. Även svetsning, nitning, lödning, ytbehandling mm. Som konstsmed är man oftast egen företagare.
Branschorganisation/förening/förbund: Sveriges Konstsmidesförening – http://www.konstsmidesforeningen.se/
-
Har du frågor?
Tveka inte att kontakta oss på tel. 0247-369 60 eller info@hantverkslarling.se om du har några frågor kring ansökan.
-
Mer om utbildningen
I Yh-utbildningen Hantverkslärling går kunskap i arv – från Mästare till lärling – i hela Sverige! Vi ger dig, som har lust och stort eget driv, chansen att arbeta med det hantverk du drömmer om.
Vår vision är att alla ska få leva sin dröm. Vi vill vara med och skapa ett lustfyllt lärande där alla människor som drömmer om ett hantverksyrke får växa genom en nära, personlig och kreativ hantverksutbildning.Vi erbjuder arbetsplatsförlagd lärlingsutbildning med personlig och erfaren handledning inom många olika hantverk i hela Sverige. Teorin färgas naturligt in i den praktiska verksamheten. Efter utbildningen kan du arbeta som kvalificerad hantverkare i ditt yrke. För att ansöka till utbildningen ska du ha en godkänd gymnasieexamen eller motsvarande samt förkunskaper motsvarande 12 månaders inom det yrkesområde du ansöker till. Ytterligare information om utbildningens upplägg och omfattning kan du läsa under Utbildningsbeskrivning och all information om hur du ansöker hittar du under Ansökan.
Utbildningens mål
Godkänd utbildning ger en Yrkeshögskoleexamen som garanterar att du har de färdigheter och kompetenser som krävs för att kunna arbeta som hantverkare i ditt yrke.
Bakgrund
Efter regeringens beslut att införa lärlingsutbildning för vuxna inom vissa hantverksyrken 2008, gjordes ett urval av så kallade ”smala yrken” inom vilka det är svårt att utbilda sig och där viktig yrkeskunskap riskerar att försvinna. Sedan dess har utbildningen bedrivits med gott resultat och ingår sedan 2011 i den nya Yrkeshögskolan. Utbildningen riktar sig främst till dig som har grundläggande kunskaper i det yrke du ansöker till. Den bedrivs i lärlingsform och i hela Sverige.
Stiftelsen Hantverk & Utbildning
Stiftelsen Hantverk & Utbildnings uppdrag och syfte är att verka för att hantverksyrken ska fortleva, utvecklas och bli tillgängliga för många fler och är sedan starten 2008 utbildningsanordnare för utbildningen Hantverkslärling. Stiftelsen Hantverk & Utbildning är också huvudman för Leksands folkhögskola med utbildningar inom konsthantverk och hantverk, samt Entreprenörskolan med utbildningar inom handel. Dessutom är Stiftelsen Hantverk & Utbildning verkställande organ för Sveriges Hantverksråd och ansvarar för Gesäll- & Mästarbrevskansliet.
”Hantverkslärling är en bra utbildning, inte bara för att den ger möjlighet för studenter att lära sig ett smalt yrke och kanske hitta sin nisch i samhället, utan också för att det ger redan yrkesaktiva i samla yrken en möjlighet att sprida sitt hantverk. Utbildningen är därför viktig ur en kulturell aspekt där den låter kunskap leva vidare som annars kanske hade försvunnit. Utbildningsanordnaren i sig ger ett bra stöd och lagom med utrymme för att studenterna ska kunna ta till sig värdefull kunskap.”
Rasmus Rasmussen, smedslärling
”Hantverkslärling är en bra utbildning, inte bara för att den ger möjlighet för studenter att lära sig ett smalt yrke och kanske hitta sin nisch i samhället, utan också för att det ger redan yrkesaktiva i smala yrken en möjlighet att sprida sitt hantverk. Utbildningen är därför viktig ur en kulturell aspekt där den låter kunskap leva vidare som annars kanske hade försvunnit. Utbildningsanordnaren i sig ger ett bra stöd och lagom med utrymme för att studenterna ska kunna ta till sig värdefull kunskap.”
Rasmus Rasmussen, smedslärling