Vad har en orgelbyggare och en skomakare gemensamt? Och vad kan en timmerman och en bokbindare lära sig av varandra? Varje år bjuder programmet Hantverkslärling in nya lärlingar och deras handledare till en träff i Leksand, där utbildningens administration har sitt kontor.
Under två dagar arrangeras föreläsningar, workshops och yrkespresentationer. Träffen är en unik chans för hantverkare från olika skrån att dela erfarenheter, inspiration och tips med varandra.
– Möjligheten att utbyta erfarenheter med andra hantverkare är alltid en av de saker som ligger i topp när lärlingsträffen utvärderas. Det är verkligen uppskattat, säger utbildningssamordnare Camilla Mattsson.
Ett 40-tal handledare och lärlingar från olika delar av landet har anmält sig till årets sammankomst. Vissa har långt att åka och anländer till Leksand redan på onsdagskvällen. Utbildningen bjuder alla som kommer på kost och logi. Inkvartering sker på Leksands folkhögskola, där Hantverkslärling också har sitt administrativa huvudkontor.
Det officiella programmet börjar klockan 10.00 på torsdagen när VD Anki Gullback hälsar välkommen. Dessutom presenteras ledningsgruppen och personalen för utbildningen.
Sedan följer spännande djupdykningar i olika yrken. Fiolbyggaren Jakob Ainegren kommer dela med sig av sin resa från lärling till yrkesverksam hantverkare med godkänt gesällbrev.
Minna Smångs från Leksands folkhögskola föreläser om marknadsföring i digitala kanaler och så blir det en AI-föreläsning anpassad för hantverkare.
Torsdagen avslutas i festlig ton med en gemensam middag.
– Det är en av årets höjdpunkter när vi får ta emot våra lärlingar i Leksand. Trots att de representerar så olika yrken upplevs utbytet och nätverkandet så givande, säger utbildningssamordnare Marie Lindblad Svensson, som är med och arrangerar lärlingsträffen.